Kalev toodab legendaarselt hallitavat šokolaadi

Esmalt: hoiduge kuldse kirjaga Kalevi tumeda šokolaadi eest, sest 3 kuud pärast valmistamist on see kaetud hallitusega. Just selle eest, millel on kiri „legendaarne tume šokolaad metspähklitega.“ 3. märtsi toode on mõlemalt poolt kaetud hallitusega.
Eile ostsin siis ühest Tallinna poest muude toidukaupade hulgas ka Kalevi šokolaadi. Mõtlesin, et pole seda üle mitme nädala ostnud ja see kuldse kirjaga oli veel järgi proovimata. Täna hommikul paberit avades aga jõudsin juba esimese tüki murda (murdsin neid ümbritseva hõbepaberi sees ilma seda avamata) ja äragi süüa kui märkasin, et maiuse mõlemad pooled olid kaetud hallikate ja hallitust meenutavate kolletega. Iseloomulik oli neile see, et need ümbritsesid pähklite väljaulatuvaid kohti. Kus vaid pähklit oli näha, seal vohas hall ollus.
Liigne oleks vist öelda, et rohkem ma seda visuaalselt jälki toodet ei söönud. Ma tean küll, et sõja üle elanud põlvkonnal oli ütlus, et „kõik mis hamba all ei karju, kõlbab süüa,“ kuid praeguseks on Eestist üle käinud sõjast möödas 63. aastat ning toidukvaliteet võiks olla tõusnud.
Ma olen üsna kindel, et hallitust põhjustavad lisatud 17 % metspähkleid, mis on kindlasti kusagilt eksootilisest riigist imporditud. Mäletan veel nõukogude aja rosinatest, et mõnikord võis sattuda üsna suurtele kivikestele, mis linnalegendi järgi pärinesid viinamarjade asfalti peal kuivatamisest. Kes teab millisel viisil neid pähkleidki on varutud?

Mille poolest legendaarne?
Minu jaoks on see tõesti legendaarseks muutunud šokolaad, sest selle teksti kirjutamise ajal meenus mulle juhtum möödunud aasta talvest (veebruar?), kus ostsin ka Kalevi šokolaadi, mis oli täpselt sama toode ja ka see oli tookord hallitanud. Seega legendaarselt hallitav! Muidugi ma raputan endale oma rumaluse kordamise pärast tuhka pähe ja luban, et möödunud aasta 33 krooni ja eilse 43 krooni kulutamise teen edaspidi mõne teise ehk siis välismaise šokolaadi ostmisele. Või veelgi parem, ostke halvaad! Kahjuks ei saa ma kauplusse õigust nõudma minna, sest sealt ei antud ostutšekki, millel oleks kaupade nimed olnud välja kirjutatud.
Etiketil oleva kirja järgi on šokolaad legendaarne hoopis sellel põhjusel: Kotka seljas saabunud müütiline esiisa Kalev valis endale koduks Eestimaa tuulise ranna. Ta kosis endale naiseks uhke Linda, nende pärijast Kalevipojast sai aga eestlaste muinaskangelane.

Hallitava ja pahaks läinud šokolaadi triipkood 4740012030034. Minu soovitus Kalevi uueks loosungiks: raha pühitseb kõik tooted söödavaks!
Aga äkki ma olen asjast valesti aru saanud ja see šokolaad peabki hallitamise moodi välja nägema?

kalev_hallitusega_toode_praak_tapab_kindlasti

Kalevi hallitusega toode tapab kindlasti selle sööja! (Kliki suureks)

tume_hallitusega_kalevi_sokolaad_paber

Hallitusega kaetud šokolaadi paberi tagumine külg.

5 Vastust

  1. Vist viimases ajakirjas Hooaeg (Tallinna Kaubamaja) oli kirjas, et šokolaadile tekib halbade hoiutingimuste juures kergesti valge kiht, mis ei ole hallitus, vaid hoopis suhkur.
    Selle pildi peal olev ollus seda moodi küll ei paista, ikka täitsa hallituse nägu on.
    Väidetavalt säilimise pärast (kui ma nüüd õigesti mäletan) see pakend ju šokolaadidel välja vahetati. Aga kilepakend üksi vist ei aita, kui pähklid jamad on.
    Ise sõin ka mõne nädala eest sama šokolaadi ja kuigi visuaalselt midagi ei tuvastanud, maitses üks pähkel väga imelikult. Pärast seda sõin teist poolt šokolaadist nii, et iga pähkli kontrollisin üle :S.
    Halb pähklipartii vist. Kui aga niimoodi pidevalt, siis küll imelik.

  2. Olen hallitusekihti tuvastanud ka nende pralineedel, seda šokolaadi ei osta enam ammu: just sellesama hallituse pärast.

    Ostan ammu Fazerit.

  3. Pildil olev toode on minetanud oma kaubandusliku välimuse ilmselgelt halbade säilivustingimuste tõttu. Nimelt on šokolaaditoodetel, eriti pähklitega šokolaadidel suur tundlikkus temperatuuride kõikumiste suhtes, seetõttu on pakendile märgitud säilivustemperatuuriks 18±3ºC. Temperatuuri järsu muutusega võib toimuda ka säilivusaja sees olevate šokolaaditoodete hoidmisel täidiste või lisandite koostisesse kuuluvate rasvade (näiteks kakaovõi) struktuurilised muutused. Rasvaine sulab ning ujub toote pinnale, kus uuesti tahkestub. Tekib rasvakristallide kirme toote pinnale ning toote pind tuhmub. Tulemuseks on šokolaaditoote kaubandusliku välimuse halvenemine. Tegemist ei ole hallitusega. Selline kiht ei ole kindlasti tervisele ohtlik, küll aga halvendab see oluliselt toote väljanägemist ning vähendab arusaadavalt maiustamissoovi.
    Loomulikult soovib Kalev Chocolate Factory pakkuda vaid kõrge kvaliteediga tooteid. Selleks jälgime rangelt muude kvaliteedinõuete hulgas ka säilivustingimuste täitmist valmiskaubalaos. Informeerime oma kliente – jae- ja hulgimüüjaid küll pidevalt, ent välistatud ei ole säilivustemperatuuride vastu eksimise võimalus toodete transpordi käigus või mõnes kaupluses. Seetõttu on tootjad jätkuvalt huvitatud tarbija tagasisidest ebakvaliteetsete toodete kohta, et kindlad olla toodete kvaliteetses säilimises laost väljastamisest kuni jõudmisel tarbijani.
    (AS Kalevi Chocolate Factory kontaktid on olemas kodulehel: http://www.kalev.eu )

  4. Tegu pole tõesti hallitusega. Võib-olla maitske seda shokolaadi ja usaldage oma evolutsioonilist mälu – maitse järgi saab kohe aru, kas tegu on hallitanud toiduainega või mitte.

    Kalevi shokolaadid on minu lemmikud. Iseloomuliku maitsega ning mis parim – mitte liiga lääged ja taimerasvased. Täpselt parajad.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: